Termografia clădirilor

Pierderile de căldură ale construcţiilor datorate deteriorării, izolaţiei termice necorespunzătoare sau chiar execuţiei de slabă calitate pot fi puse în evidenţă cu ajutorul camerelor termografice. Aceste aparate, sensibile la radiaţia infraroşie, redau o imagine a temperaturilor exterioare ale obiectului analizat, prin urmare pot fi detectate pierderile de căldură foarte uşor. Scanarea termografică a clădirilor este cea mai bună soluţie pentru a detecta deficienţele de izolare termică şi poate fi determinantă în alegerea metodei de reabilitare energetică a clădirii. Operaţia de scanare se face şi la înălţime sau în locurile greu accesibile, unde deficienţele constructive nu pot fi puse altfel în evidenţă.

Iată câteva deficienţe care se pot detecta foarte bine prin analiză termografică:

  • deficienţe constructive;
  • izolaţie termică necorespunzătoare;
  • uşi sau ferestre care nu se închid bine sau au fost montate defectuos;
  • pierderi de căldură ale instalaţiior de încălzire;
  • infiltraţii de aer sau zone în care se infiltrează apa.

Exemple de termograme: faţadă, ferestre, radiatoare.

De regulă, scanarea clădirii se face în anotimpul rece. Este necesar să existe o diferenţă de temperatură între interiorul şi exteriorul clădirii pentru ca măsurătoarea să fie mai precisă. În anotimpul cald, scanările realizate din interior înspre exterior vor evidenţia deficienţele de izolare termică care lasă căldura să pătrundă în încăperi, făcând verile călduroase greu de suportat.

Informaţiile obţinute prin scanare termografică reprezintă un indiciu important în elaborarea certificatului energetic al clădirii. Raportul termografic pe care îl veţi primi la sfârşitul lucrării vă va semnala toate aceste deficienţe şi vă va ajuta să reduceţi mult pierderile energetice, fiindcă noi vă vom semnala punctual unde să acţionaţi pentru a remedia defectele, oferindu-vă astfel calea cea mai simplă şi mai economică pentru a îmbunătăţi clădirea.